Terug naar overzicht
Activiteit

Geocaching (doorlopend)

“Vind de schat!”

Schatzoeken bij Museum Collectie Brands. Neem je GPS in de hand en ga opzoek naar de geocache die ergens op ons museumterrein is verborgen. Een leuke zoektocht voor jong en oud waarbij je helemaal zelf bepaalt hoe en wanneer je dit doet. Deze activiteit is namelijk niet aan de openingstijden van ons museum gebonden.


Wat is geocaching?
Geocaching is een avontuurlijke hightech schattenjacht waarbij men met behulp van GPS of smartphone op zoek gaat naar caches (containers) die buiten zijn verstopt. De coördinaten van de locatie van deze caches zijn op internet te vinden. Wie een cache heeft gevonden maakt hier online melding van.

Voor wie is geocaching bedoeld?
Iedereen kan meedoen mits je in het bezit bent van een GPS-ontvanger. Geocaching is ook leuk om met kinderen te doen, omdat het een spannende speurtocht beloofd. Je weet van tevoren namelijk nooit precies op welke plek je de caches zult vinden. Geocaching valt erg goed te combineren met andere buitenactiviteiten, zoals wandelen en fietsen. 


Hoe kan ik meedoen?
Om te beginnen met geocaching dien je je met je e-mailadres te registreren bij www.geocaching.com. Dit is kosteloos zonder verdere verplichtingen. Je kiest een nickname (een zelfgekozen gebruikersnaam) en password (wachtwoord). Na aanmelding kan je wereldwijd, dus ook in Nederland, op zoek gaan naar geocaches. Het is dus niet noodzakelijk om je bij andere geocaching websites aan te melden. Toch bestaat er ook een Nederlandse geocaching site. Deze is bedoeld om ondersteuning te bieden aan de Nederlandse geocachers en biedt tevens ook een manier voor Nederlandse geocachers om met elkaar in contact te komen.

Je hebt natuurlijk wel een GPS-ontvanger nodig, hetzij een GPS-apparaat of een smartphone met ingebouwde GPS-ontvanger. Op de GPS voer je het zogenaamde ‘waypoint’ in. Dit zijn de coördinaten van de vindplaats van de cache.

Hoe ziet een cache eruit?
Een cache is in feite een container met daarin een aantal voorwerpen. Deze cache vind je aan de hand van coördinaten. Er bestaan grofweg drie typen caches: (1) de traditionele cache – dit type cache is meestal eenvoudig te vinden en is verstopt op de coördinaten die je op de cache webpagina kan vinden. (2) de multi cache – de zoektocht naar deze cache voert je langs verschillende coördinaten die elk op hun beurt een aanwijzing bevatten om de uiteindelijke cache te kunnen vinden. (3) de mystery cache – dit is een cache waarbij je allerlei puzzels, raadsels of opdrachten moet voltooien voordat je toegang krijgt tot de uiteindelijk cache. Hierin bestaan veel variaties, sommige moeilijk, sommige makkelijk.

In de cache vind je een aantal voorwerpen. In elke cache zit in elk geval een logboek. Hierin schrijf je je nickname en datum waarop je de cache hebt gevonden. Wanneer er voldoende ruimte is, sommige logboeken zijn vrij klein, kan je ook nog een boodschap schrijven of iets over je ervaring vertellen. Tip neem zelf een pen mee. In sommige caches vind je ook ruilvoorwerpen. Je kunt dus een voorwerp uit de cache pakken en deze meenemen, maar dan moet je er wel iets anders voor in de plaats terugleggen.


Hoe vind ik een geocache?
Je logt met je gebruikersnaam en wachtwoord in op www.geocaching.com. Hierop vind je verschillende webpagina’s met beschrijvingen van caches. Je kunt op je profielpagina je huiscoördinaten invullen en vervolgens kijken welke caches er bij jou in de buurt te vinden zijn. Aan de hand van de beschrijving op de cachepagina van de door jou gekozen cache zou je de cache moeten kunnen vinden. Het valt aan te raden om de cachebeschrijving van tevoren uit te printen. Let wel, elke cache kent zijn eigen moeilijkheidsgraad.

Wat doe ik als ik een cache heb gevonden?
Je schrijft in het logboekje je nickname en datum waarop je de cache hebt gevonden. Wanneer er voldoende ruimte is, sommige logboeken zijn vrij klein, kan je ook nog een boodschap schrijven of iets over je ervaring vertellen. Tip neem zelf een pen mee. Zoals gezegd bestaat er de mogelijkheid om voorwerpen te ruilen. Je dient je behalve in het logboekje op de locatie ook online te registreren. Dit doe je via de cachepagina van de cache die je hebt gevonden. Je moet je hiervoor wel eerst inloggen op www.geocaching.com.  


Wat zijn de spelregels?
Geocaching kent relatief weinig spelregels. De belangrijkste regel luidt dat je de locatie van de cache geheimhoudt. Zorg dus dat je onopvallend te werk gaat, zodat niet-geocachers niet zien waar de caches zich bevinden. Dit om te voorkomen dat deze verdwijnen. Bovendien verpest je het spelplezier van anderen door te verklappen waar de cache precies te vinden is. Ook is het niet de bedoeling dat je de caches verplaatst. Als er ruilvoorwerpen in de cache liggen, dien je wanneer je een voorwerp meeneemt hiervoor iets van dezelfde of hogere waarde voor in de plaats te leggen. Respecteer ten allen tijden de regels van het gebied. Veruit het belangrijkste is toch wel dat je er plezier in hebt.

Meer informatie vind je op www.geocaching.nl, hier vind je o.a. een gebruikershandleiding.