Terug naar overzicht
Kleine expositie

Industrieel Erfgoed – Pilot 1 “Elektrotechniek” (AFGELOPEN)

In opmaat naar een grote permanente tentoonstelling over het industrieel erfgoed van de gemeente Emmen, presenteert Museum Collectie Brands in 2024 & 2025 vier pilottentoonstellingen. Dit zijn kleinschalige tentoonstellingen.

In de eerste industrieel erfgoed pilottentoonstelling staat het thema “Elektrotechniek” centraal met prominente aandacht voor de bedrijven Industria en Nira-Ericsson.

Industria

Opgericht in Rotterdam 1920 als koper- en bronsgieterij, maar werd toch vooral bekend vanwege zijn robuuste armaturen. Door heel Nederland vind je bijvoorbeeld hun straatverlichting. De exemplaren in kunststof uitvoering rolden in de productielocatie in Emmen van de band. Dit ging vele jaren zo door van 1961 tot-en-met 2016 (toen inmiddels onder de naam Philips).

Nira-Ericsson

Als er een bedrijf is waar men in de gemeente Emmen trots op was, dan was dat Nira. De Nederlandse Industrie Radio Apparatuur dat in 1947 het levenslicht zag. Na een aantal jaren intercoms en zusteroproepsystemen te hebben gemaakt in Zuid-Holland, verhuisde het bedrijf naar Emmen in 1956. Deze nieuwe locatie bood de gelegenheid om flink door te groeien en nieuwe producten te ontwikkelen. Hun succesproduct? De pieper! Wereldwijd gingen ze over de toonbank. Wanneer het Zweedse Ericsson begin jaren ’80 het bedrijf overneemt, is Ericsson Radio Systems Emmen één van de grootse werkgevers in de gemeente. Maar helaas, in 2010 kwam het sprookje ten einde.