Partnermusea in Nederland en Duitsland
Museum Collectie Brands heeft een aantal partnermusea. Deze staan hieronder:
Museum Klooster Ter Apel (Groningen)
Uniek in Noordwest Europa, gelegen in het prachtige Westerwolde, ligt een cultuurhistorische parel: het voormalig kruisherenklooster Domus Novae Lucius / Het huis van het Nieuwe Licht, uit 1465. Het enige nog bestaande middeleeuwse plattelandsklooster in de provincie Groningen, rustiek gelegen in de Kloosterenclave te midden van een 200 ha. groot bos met veel wandel- en fiets-mogelijkheden. Dit UNESCO ‘top 100’ monument herbergt tegenwoordig een geregistreerd museum met een unieke collectie en boeiende wisselexposities, een prachtige kloostertuin met meer dan 200 verschillende plantensoorten, een sfeervolle huwelijkslocatie, een gezellig Kloostercafé met o.a. eigen Kruisheren Klooster Ter Apel bieren en een leuke Kloosterwinkel met originele artikelen voor jong en oud.
Om naar de website van Museum Klooster Ter Apel te gaan, klik hier.
Emslandmuseum Lingen (Duitsland)
Het Emslandmuseum Lingen is een belangrijke instelling op het gebied van cultuur en geschiedenis in de regio Emsland en Bentheim. Sinds 1927 verzamelt het Emslandmuseum sporen uit het verleden van Lingen en het Emsland. Het documenteert de geschiedenis, kunst en cultuur van het oude graafschap Lingen en haar buurregio’s. In een vaste tentoonstelling wordt in zeven afdelingen de geschiedenis van de stad en het land vanaf de Middeleeuwen tot de 21ste eeuw gepresenteerd. Wisseltentoonstellingen lichten historische en actuele onderwerpen van de regio van de steentijd tot op de dag van vandaag toe. In het aangrenzende voormalige koetsiershuis van paleis Danckelmann wordt in een historische ambiance de oude bouw- en wooncultuur van het Emsland getoond. Verder herbergt het gebouw een omvangrijk bestand van Emslands tin en Nederlandse handwerkkunst.
Klik hier om doorverwezen te worden naar de website van Emslandmuseum Lingen.
Schloss Clemenswerth (Sögel, Duitsland)
Het jachtslot Clemenswerth werd gebouwd in de jaren 1737-1747 naar ontwerp van de beroemde barokke architect Johann Conrad Schlaun. Opdrachtgever was Clemens August, keurvorst en aartsbisschop van Keulen, afkomstig uit het geslacht van Wittelsbach. Hij werd ook wel “heer van de vijf gemeenten” genoemd, want hij had ook de bisdommen van Paderborn, Münster, Hildesheim en Osnabrück onder zijn hoede. Vanaf 1732 droeg hij de titel “Grootmeester van de Duitse Orde”.
Het kasteel is een van de meest interessante culturele monumenten in Noord-Duitsland. Het is nog het enige jachtslot in de wereld met een laanstructuur in de vorm van een ster. Acht lindelanen voeren naar het middelpunt; het pronkjachtslot. Het prachtige gebouw is omringd door acht paviljoens. Waaronder de kasteelkapel met het kapucijnerklooster, dat vandaag de dag nog steeds actief is.
In de paviljoens zijn er diverse tentoonstellingen over barokke jacht, Clemens August en Duitse orden, porselein, Straatsburgse faience (aardewerk) en moderne hedendaagse keramiek.
Het 42 hectare grote bospark met zijn uitgestrekte vijver nodigt uit voor een wandeling. In de romantische kloostertuin, daar waar keurvorst Clemens August helemaal tot rust kwam van de jachtpartijen en het regeren, vinden rustzoekers tussen fruitbomen en taxushagen een toevluchtsoord van stilte.
De website van Schloss Clemenswerth vindt u hier.
Emsland Moormuseum (Geeste, Duitsland)
Europa´s grootste veenmuseum bevindt zich in Geeste, in het Emsland. In twee moderne tentoonstellingshallen en op het grote buitenterrein wordt de veenkolonisatie in de 18e en 19e eeuw in het noordwesten van Duitsland in al haar aspecten gepresenteerd. Zo biedt het museum een mooie kijk op het ontstaan van het unieke, natte ecosysteem van het veenmoeras, maar ook op de cultivering van het veengebied door middel van turfwinning. De werk- en leefomstandigheden van de veenboeren staan centraal waarbij er ook aandacht is voor de economische en sociale structuren binnen het gebied. Ook wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van de turfindustrie die zich na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde. Pronkstukken zijn de antieke locomotieven en de ploeg van de firma Ottomeyer en andere intussen zeldzame gereedschappen die gebruikt werden bij de zware arbeid van het turfsteken. De bescherming van veengebieden met hun unieke flora en fauna vormt een derde inhoudelijk zwaartepunt van het museum. Het 30 ha. grote museumterrein met een stuk hoogveen kan zowel te voet als met de veentrein worden verkend.
U vindt hier de website van het Emsland Moormuseum.
Wij zijn ook aangesloten bij Stichting Het Drentse Veenland. Hierin zijn verschillende dagattracties en overnachtingslocaties in de zuidoost-hoek van Drenthe verenigd. Klik op onderstaande links om door te worden verwezen naar de websites:
- Meeting Nature (Natuur- en vogelexcursies in het Drentse Veenland)
- Veenloopcentrum Weiteveen (Veenlopen in het Bargerveen onder begeleiding van een gids)
- Veenpark, Barger-Compascuum (Openluchtmuseum)
- Industrieel Smalspoormuseum, Erica
- Van Gogh Huis Drenthe, Veenoord / Nieuw-Amsterdam
- Museum Meringa, Zandpol
- Snikke ‘Johannes Veldkamp’ (Vaartochten met trekschuit over kanalen in Zuidoost-Drenthe)
- Sportlandgoed, Zwartemeer (Outdoor- en indooractiviteiten, eten en overnachten)
- Restaurant Bij Wollegras, Weiteveen
- Thee- en Koffieschenkerij ‘De Groene Trambrug’, Klazienaveen
- Theetuin d’Aole Pastorie, Zwartemeer
- De Frambozentuin, Erica
- Stichting Drents Rusthuis voor Paarden, Nieuw-Schoonebeek
- Camperplaats Achter op Erica
- Camping Veenweide, Zwartemeer
- Camping Bosveen, Klazienaveen
- Minicamping en Theethuin ‘De Vlinder’, Coevorden
- Minicamping De Peelhof, Erica
- Minicamping Dennenpol, Zandpol
- Erfgoedlogies Erve Ensink, Schoonebeek
- Landhotel Aquamarijn, Stieltjeskanaal
- Bed & Breakfast Schoonehof, Schoonebeek
Daarnaast zijn wij aangesloten bij het Platform Drentse Musea en participeren wij in het grensoverschrijdende project Grenzkultur.