Terug naar overzicht

Van Toverlantaarn tot YouTube (AFGELOPEN)

Foto’s en video’s kunnen we bijna niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven. Toch is de technologie pas ongeveer 200 jaar oud. De tentoonstelling Van Toverlantaarn tot YouTube neemt je mee op een tijdreis door de ontwikkeling van fotografie en film vol Drentse verhalen. Weet jij wat een toverlantaarn is? Heb je ooit zelf analoge foto’s ontwikkeld? Voel je je thuis op YouTube en TikTok? Het komt allemaal aan bod in deze tentoonstelling voor de hele familie.


Wat is een toverlantaarn?

De toverlantaarn, laterna magica, is een 17de -eeuwse uitvinding waarmee afbeeldingen op een scherm geprojecteerd kunnen worden. Een voorloper van de dia- en filmprojector dus. De Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens is de vermoedelijke uitvinder van de toverlantaarn. Hij zou rond 1659 een werkende projectielantaarn hebben vervaardigd. Echter was hij zelf niet bepaald trots op zijn uitvinding, want hij was van mening dat een dergelijke vinding zijn status als serieus wetenschapper geen goed deed.

De naam toverlantaarn spreekt tot de verbeelding, maar met toveren heeft de lantaarn niets te maken. Vroeger begreep men niet waar die kleurige beelden vandaan kwamen en schreef men dit toe aan magie. De werking van de toverlantaarn berust op een lichtbron die op een glasplaatje met tekening schijnt en via een lens op een scherm afbeeldingen projecteert. Latere lantaarns bevatten meerdere lenzen en vaak ook een holle spiegel. Oorspronkelijk werd een kaarsvlam of olielampje als lichtbron gebruikt, later een gasvlam of gloeilamp.

In deze clip demonstreren we kort hoe een toverlantaarn werkt.